Column Sibren: verslagen door 80 Keniaanse ‘tieners’

Vandaag loop ik een cross in de Eldoret, op een uur rijden van Iten. Ik zit inmiddels in een nieuw trainingscomplex. De voormalige Nederlandse marathontopper Hugo van den Broek is de eigenaar. Hier krijgen we elke morgen vers gebakken brood van Hedwin, onze kok

De cross start waarschijnlijk rond 11:00 uur. We hebben dus ruim de tijd om te ontbijten. Ik zeg waarschijnlijk omdat alleen de verschillende race-afstanden en een locatie zijn gedeeld. Niemand weet exact hoe laat we gaan starten, dat is doodnormaal hier.

Hedwin bij zijn broodmachine

 

Ik loop de cross samen met een Schot die ook in het trainingscomplex bivakkeert, Ryan Thompson. Om de wedstrijd voor onszelf wat interessanter te maken (het podium gaan we allebei sowieso niet halen) sluiten we een kleine weddenschap af. Daarom spreken we af: als ik binnen 1 minuut van Ryan finish, betaalt hij onze lunch. Is het verschil meer dan 1 minuut, betaal ik. Hij is normaal gesproken op afstanden korter dan de halve marathon een stuk rapper dan ik.

Geen controle

We doen mee aan een juniorenrace (20 jaar en jonger) van 8 kilometer. Er is ook een seniorenrace van 10 kilometer, maar de juniorenrace geeft al meer dan voldoende tegenstand. Overigens: de organisatie controleert niet op leeftijd. Dus zullen er meer jongens starten die ouder zijn dan 20, net als ik. Eenmaal aangekomen bij de cross halen we ons startnummer op. Iedereen kan meedoen, racen is gratis. Dit is één van de redenen dat er veel deelnemers zijn, in onze race lopen minstens 250 jongens mee. Bij de seniorenwedstrijden, zowel bij de mannen als vrouwen, zijn dit er nog een stuk meer.

Sprinten

We zijn ruim op tijd. Onze inschatting blijkt te kloppen. We starten om 11:00 uur. De start verloopt chaotisch, geen startschot, geen duidelijke startlijn. Na een eerste ‘valse start’ en opnieuw op een lijn te zijn gezet, zijn we nu echt weg. De eerste 500 meter vertrekken de Kenianen razendsnel, eigenlijk sprintend.

Ik sluit ergens achteraan het veld aan. Het zijn rondes van 2 kilometer op een grasveld met een paar korte heuvels. Tijdens de race hoor je veel aanmoedigingen, op deze afstand zijn Ryan en ik de enige blanken die meedoen. We vallen op. Vlak voor me hoor ik door de speakers: ‘we have a guy from Scotland in the race.’

Weddenschap

Tijdens de race haal ik veel jongens in. Ik kan mijn tempo aardig vlak houden. Op deze hoogte is het wel lastig gas geven. Elke versnelling voel je dat je adem tekort komt. Ik finish ongeveer op plek 80, verslagen door 80 tieners. Toch was het een erg leuke race en ervaring! En de weddenschap? Die verloor ik. Ryan was ongeveer 80 seconden sneller.

Column 1Column Sibren: ‘Mijn hardloophobby is uit de hand gelopen’ – RunningNL

Column 2: Column Sibren: ontbijten om half 6 voor de lange duurloop – RunningNL

Column 3: Nederlands feestje in Kenia (met zeldzame regen) is bijna ten einde – RunningNL

Ryan geniet van de door Sibren betaalde lunch

 

Over Sibren
Voordat Sibren vertrok naar Kenia liep hij op de ASML Eindhoven Halve Marathon naar een tijd van 1:06:42. Zijn doel is om op de Marathon Rotterdam jacht te maken op een snelle debuuttijd, onder de 2:18. In de toekomst wil hij aansluiting vinden bij de Nederlandse top. In aanloop naar de Marathon Rotterdam schrijft hij zeven columns voor Running.nl. De volgende column van Sibren verschijnt op donderdag 22 februari.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?