Nederlands feestje in Kenia (met zeldzame regen) is bijna ten einde

In de wintermaanden komen veel Europese atleten trainen in de zon en de hoogte van Kenia. De afgelopen periode kwam ik tijdens het hardlopen verrassend veel topatleten uit Nederland tegen, waaronder Abdi Nageeye.

Het was een van de weinige dagen dat het hier overdag regende, al valt er wel regelmatig een buitje in de nacht als het afkoelt. Ik liep in tegenovergestelde richting van Abdi. Mijn training zat er bijna op, hij begon net. Ik besloot hem aan te spreken en we raakten aan de praat. Hij zei ‘dat hij zich niet kon herinneren wanneer hij voor het laatst in de regen liep’. Abdi traint veel in Kenia of Ethiopië. Ik zei ‘dat ik dit wel gewend was vanuit Nederland’. Twee Nederlanders die in januari in de regen hardlopen, niks geks dus. Abdi kon er wel om lachen.

Ook tref ik hem wel eens bij het het High Altitude Training Center (HATC). Ik kom er voor een goede koffie, hij om te kijken naar zijn favoriete voetbalclub Arsenal. Het HATC is een van de trainingscomplexen in Iten, gerund door Lornah Kiplagat (een voormalige atlete die voorheen op internationale toernooien voor Nederland uitkwam, red.). Ze heeft zowel een Keniaans als Nederlands paspoort en spreekt een beetje Nederlands. We maken regelmatig een babbeltje.

Om nog even de lijst van Nederlanders af te maken, het is namelijk hoogseizoen deze maanden. Naast dat ik ’s ochtends vaak met Keniaanse lopers train, deed ik enkele duurlopen met Jill Holterman, marathonloopster. Met Filmon Tesfu en Gianluca Assorgia werkte ik sessies af op de baan. Filmon Tesfu liep onlangs in Valencia bijna het Nederlands record op de 10 kilometer op de weg uit de boeken. Met zijn 28:12 kwam hij 4 seconden tekort.

Ook is het Nederlands team onder 23 hier neergestreken in januari, met onder andere het grote talent Niels Laros. Met hen heb ik inmiddels ook een keer een duurloopje gedaan. Een Nederlands feestje dus, wat bijna ten einde komt. De meeste Nederlanders zijn namelijk alweer naar huis om wedstrijden te lopen. Ik train rustig door, mijn wedstrijd komt nog!

Over Sibren
Voordat Sibren vertrok naar Kenia liep hij op de ASML Eindhoven Halve Marathon naar een tijd van 1:06:42. Zijn doel is om op de Marathon Rotterdam jacht te maken op een snelle debuuttijd, onder de 2:18. In de toekomst wil hij aansluiting vinden bij de Nederlandse top. In aanloop naar de Marathon Rotterdam schrijft hij zeven columns voor Running.nl. De volgende column van Sibren verschijnt op donderdag 22 februari.

Column 1Column Sibren: ‘Mijn hardloophobby is uit de hand gelopen’ – RunningNL

Column 2: Column Sibren: ontbijten om half 6 voor de lange duurloop – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?