Column Sibren: ‘Zij die gaan sterven groeten u’

Elke donderdag verzamelen we om 9 uur 's ochtends. We treffen elkaar dan een paar kilometer ten noorden van het dorp, soms met meer dan honderd hardlopers.  De Fartlektraining staat op het menu. Het is een bekende locatie, een kruispunt waar een rode gravelweg begint. De plek wordt op Google Maps zelfs aangeduid op als “Fartlek Meeting Point’.

De Fartlek training is een typisch Keniaanse intervaltraining. Hierbij wordt 1 minuut snel met 1 minuut rustig tempo afgewisseld. En dan allemaal over heuvelachtig terrein. “Rustig’ is overigens relatief, we lopen dan nog gewoon 13 km/u. Als variatie doen we soms 2 of 3 minuten snel met ook 1 minuut rust. Aan het begin van de training vertelt één van de elite lopers het programma van de dag. Daarna volgt een kort, gezamenlijk gebed.

Lossen

Ik snap natuurlijk niets van het gebed, maar er wordt iets gezegd als: ‘Zij die gaan sterven groeten u’. Deze training zou ik namelijk omschrijven als een slagveld of ‘survival of the fittest’. Veel lopers, waaronder ikzelf, lossen van de groep voor het einde van de training. De Kenianen doen wel twintig snelle intervallen in deze training.

Sibren werkt training alleen af nadat hij gelost is van de groep

Ik kom vaak mee met de groep tot een interval of acht, waarna ik nog eens acht alleen afwerk. Dat het zo’n zware training is, maakt het ook mooi. Waar ik in duurlopen nog de aansluiting weet te vinden, word je hier écht even op je plek gezet. Dit is het terrein van de Kenianen. Hier heersen zij.

Massage

Na z’n zware training lig ik op de massagetafel bij Ben Kiplagat. Een van de beste en bekendste masseurs hier in het dorp. Ik kom één keer per week bij hem, maar veel atleten meerdere malen per week. Dat heeft vooral met de kosten te maken: een massage hier kost slechts 3 euro 50.

Op de massagetafel bij Ben Kiplagat

Om de dag af te sluiten speel ik tegenwoordig nog een kaartspelletje met enkele Britse topatleten op de lange afstand. Onder andere met Emile Cairess (1e Brit op de Londen Marathon in 2:08) en Marc Scott (olympisch atleet 5 km, lid van het NN running team). Ik doe regelmatig ook een duurloopje met deze mannen.

Geduld

Emile heeft een interessante kijk op hardlopen, een visie die lijkt op die van de Kenianen. Hij vertelt me ‘dat ik niet moet denken in limieten’, maar ‘op de lange termijn moet denken’. Hij benadrukt dat het tijd kost om echt goed te worden. Als je elk jaar een beetje beter wordt dan word je vanzelf echt goed. De meeste Kenianen worden hier zo goed omdat ze jarenlang elke dag trainen en zichzelf geen limieten opleggen. Kortom, geduld is een schone zaak!

Over Sibren
Voordat Sibren vertrok naar Kenia liep hij op de ASML Eindhoven Halve Marathon naar een tijd van 1:06:42. Zijn doel is om op de Marathon Rotterdam jacht te maken op een snelle debuuttijd, onder de 2:18. In de toekomst wil hij aansluiting vinden bij de Nederlandse top. In aanloop naar de Marathon Rotterdam schrijft hij zeven columns voor Running.nl. De volgende column van Sibren verschijnt op donderdag 22 februari.

Column 1Column Sibren: ‘Mijn hardloophobby is uit de hand gelopen’ – RunningNL

Column 2: Column Sibren: ontbijten om half 6 voor de lange duurloop – RunningNL

Column 3: Nederlands feestje in Kenia (met zeldzame regen) is bijna ten einde – RunningNL

Column 4: Column Sibren: verslagen door 80 Keniaanse ‘tieners’ – RunningNL

 

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?