Deze atleten vertegenwoordigen Nederland op EK Atletiek in Rome

Alle pijlen zijn dit jaar gericht op de Olympische Spelen in Parijs. Voordat het zover is staat nog een ander groot toernooi op het programma: de Europese Kampioenschappen in Rome. Die vinden plaats van vrijdag 7 juni tot en met woensdag 12 juni in Rome. In dit artikelen geven we je een overzicht van wie er namens Nederland in actie komt én een overzicht van het programma.
Foro Italico Park

50 jaar nadat Rome de Europese Kampioenschappen Atletiek organiseerde in 1974, keert het evenement terug naar het authentieke Olympic Stadium, temidden van het Foro Italico Park. Het iconische Stadio dei Marmi, gelegen naast het Olympic Stadium, heeft onlangs een volledige renovatie ondergaan en dient als warming up track tijdens de Europese Kampioenschappen.

Dit is het programma van de Europese Kampioenschappen Atletiek

Technisch Directeur Vincent Kortbeek

Technisch Directeur Vincent Kortbeek: “De Europese Kampioenschappen in Rome zullen voor ons team een belangrijke opmaat zijn richting Parijs, nauwelijks 50 dagen later. Dit resulteert erin dat een aantal atleten Rome bewust overslaat; met Parijs in hun achterhoofd. Maar de afvaardiging die in Rome aan de start staat, is er een waar we als Atletiekunie trots op kunnen zijn. Met een sterk team over de hele breedte en met tal van kanshebbers voor medailles en finales, zullen we meestrijden met de Europese top.”

Brinkman en Bol

Nienke Brinkman won tijdens de vorige Europese Kampioenschappen als eerste Nederlandse vrouw een medaille op de marathon. Zij finishte na 2:28.52 uur en won het brons op de wedstrijd over 42.195 kilometer. Femke Bol won dat toernooi goud op de 400 meter en op de 400 meter horden. Daarnaast pakten de dames op de 4*400 meter, met onder andere Femke Bol, een gouden medaille.

MUNCHEN – Nienke Brinkman in actie tijdens de marathon voor vrouwen op de vijfde dag van het Multi-EK. De Duitse stad Munchen huisvest in 2022 een gecombineerd EK van diverse sporten. ANP IRIS VAN DEN BROEK
Onderstaand een overzicht van de Nederlandse atleten die in actie komen op het EK Atletiek
  • Tasa Jiya 200m, 4x100m
  • Lieke Klaver 400m, 4x400m (mixed en vrouwen)
  • Marissa Damink – 1500m
  • Maureen Koster – 5000m
  • Diane van Es, Jasmijn Lau, Jennifer Gulikers, Veerle Bakker en Silke Jonkman – 10.000m
  • Nadine Visser – 100m horden, 4x100m
  • Maaike Tjin A-Lim – 100m horden
  • Femke Bol – 400m horden, 4x400m (mixed en vrouwen)
  • Cathelijn Peeters – 400m horden, 4x400m (mixed en vrouwen)
  • Pauline Hondema – verspringen
  • Jessica Schilder en Benthe Köning – kogelstoten
  • Jorinde van Klinken – kogelstoten, discuswerpen
  • Sofie Dokter en Marijke Esselink – zevenkamp
  • Anne Luijten en Jacelyn Gruppen – halve marathon
  • Taymir Burnet – 100m, 200m, 4x100m
  • Liemarvin Bonevacia – 400m, 4x400m (mixed en mannen)