Omarm de regen en de wind
Je komt er in de herfst niet onderuit: regen en wind. Maar gebruik het in je voordeel. Hardlopen in (een beetje) regen is helemaal niet erg. Het moeilijkste moment is om die schoenen aan te trekken en naar buiten te stappen. Maar als je die mentale barrière eenmaal overwonnen hebt, krijg je er veel voor terug. Hardlopen in de regen betekent veel zuurstof in de lucht. Je zult merken dat dit jouw prestaties ten goede komt. Daarnaast geldt lopen in de regen ook als een mentale training: het gevoel van overwinning is groot. Wat is lekkerder dan een warme douche nadat je een uurtje in regen hebt gelopen?
Draag laagjes
De temperatuur gaat dalen. Wat trek je dan aan? Tip 1: draag laagjes. Je lichaamstemperatuur stijgt behoorlijk tijdens het hardlopen. Daarom is fijn als je iets kunt uittrekken. Tip 2: laat de katoenen shirtjes in de kast. Je kunt beter kiezen voor sportkleding die het zweet goed afvoert. Tip 3: Als het hard regent of waait, trek dan een speciaal hardloopjack aan. Dat zorgt voor de nodige bescherming. In dit artikel lees je hier meer over.
Doe je warming-up en cooling-down binnen
Van je woonkamer, waar het een graad of 20 is, direct beginnen aan een hardloopsessie in de kou is niet zo’n goed idee. We raden daarom aan om je warming-up binnen te doen. Op die manier kun je lichaamstemperatuur verantwoord omhoog brengen en de spieren los maken. Dat verkleint de kans op blessures. Overigens adviseren we je ook aan om bij koude temperaturen de cooling-down binnen te doen.
Bekijk deze video’s voor aantal ideeën om je warming-up uit te voeren.
Schrijf je in voor een evenement
Een beproefd concept: schrijf je in voor een mooi hardloopevenement. Dat verhoogt de motivatie. Of het nu voor een groot evenement in het voorjaar is of juist die korte afstand in het jaar: je moet je voorbereiden. Je wilt toch lekker lopen en zonder blessures zo’n race kunnen voltooien. En het liefst ook een mooie tijd laten noteren. Kijk hier voor een overzicht voor mooie hardloopevenementen.
Laat jezelf zien!
De dagen worden korter. Zeker als straks de klok wordt verzet. Je ontkomt er dan vaak niet aan om enkele trainingen in het donker af te werken. Maar denk aan je veiligheid: draag reflecterend kleding, maak een lampje vast op je arm, loop zoveel mogelijk op verlichte paden en neem een telefoon mee. In dit artikel vind je meer handige tips die jou in staat stellen om veilig te trainen in het donker.
Zoek een loopmaatje
Zoek een loopmaatje of een loopgroep. Uit gegevens van Strava blijkt dat mensen die in de herfst- en wintermaanden hardlopen in een groep vaker trainen dan lopers die dat in hun eentje doen. Hardlopen in een groep geeft jou net dat steuntje in de rug om toch de deur uit te gaan. Want zeg nou eerlijk: jij wilt toch niet degene zijn die afhaakt?
Geniet van de natuur
Tot slot. De herfst is met de vallende bladeren en de veranderde landschapskleuren misschien wel de mooiste periode van het jaar. Kies dus af en toe voor een andere rondje. Of loop eens door de bossen. Nederland kent fantastische routes, waarbij je de natuur op haar mooist ontdekt.