Trailrunnen in het buitenland? ‘Doe het gewoon!’

De fysieke en mentale uitdaging, het verkennen van nieuwe gebieden en de verbinding met de natuur. Voeg daar nog het ontsnappen aan de dagelijkse sleur en een vleugje community aan toe en je hebt voor velen hét recept voor de ideale vakantie. Het is dan ook geen verrassing dat trailrunvakanties steeds meer in trek zijn. Maar hoe begin je eraan? Hoe kies je de juiste locatie? En hoe kan je je optimaal voorbereiden op je buitenlandse avontuur? Twee ervaringsdeskundigen delen hun verhalen en adviezen om je te inspireren voor je eigen trailruntrip.

Wouter Monden, werkzaam als cabaretier, loopt het allerliefst in het buitenland, vooral in de bergen. Zo zoekt hij regelmatig avonturen op in onder meer Oostenrijk, Chamonix en iets dichterbij in de Eifel of de Ardennen. “Zowel de Eifel als de Ardennen vind ik geweldig om te lopen. Binnen 2 à 3 uur rijden ben je in een compleet andere wereld. De heuvels zijn uitdagend genoeg als je gewend bent aan vlak terrein. In Nederland kan je ook prachtig lopen op de Utrechtse Heuvelrug, in de duinen of in Zuid-Limburg, maar daar hoor je toch altijd wel een snelweg op de achtergrond. In de Eifel en Ardennen kun je uren lopen zonder iemand tegen te komen, zeker als je vroeg vertrekt.”

Eat, sleep, run, repeat

“In Oostenrijk was ik vorig jaar een week in Seefeld met twee vrienden. Elke dag trokken we de bergen in. Ik hou van alles met hoogteverschil, maar bergen zijn toch wel the real thing. De uitzichten, de stilte, het gevoel zo nietig te zijn in zo’n overweldigende natuur, ik vind het er allemaal geweldig. En dan horen de berghutten met grote glazen bier – voor mij alcoholvrij – en lokaal gebakken taart er ook bij. Ik was toen aan het trainen voor de Eiger101 en het was nuttig om zo wedstrijdspecifiek te kunnen trainen. Op een ochtend vertrokken we net als bij de start van de Eiger al om 4 uur en zagen we hoog in de bergen de zon opkomen. Ik geloof niet dat er een mooiere zonsopkomst bestaat. Het was heerlijk om een week lang met niets anders bezig te zijn dan trainen. Eat, sleep, run, repeat.”

Tips

Ook Prisca is dol op trailrunnen in het buitenland, maar ook in de Belgische Ardennen, waar ze het ExtraTrail-netwerk aanraadt. “Dat kan je volledig zelfstandig doen en vaak zijn de startpunten dicht bij een station. Iets verder weg is er de magische Mullerthal Trail, ook wel Klein Zwitserland genoemd, in Luxemburg. De Eifel in Duitsland of de Vogezen in Frankrijk zijn dan weer wat pittiger qua hoogtemeters. Het summum voor de trailrunner zijn natuurlijk de Alpen, maar ook de Dolomieten zijn prachtig. In de Zwitserse Alpen heb je in juli de mooie Eiger Ultra Trail en eind augustus is er de UTMB. Dat zijn allebei wedstrijden, maar trailrunnen hoeft geen wedstrijd te zijn. Voor mij is het dat eigenlijk nooit.”

Lees ook: Hardloopavonturen uit het buitenland: Ultra Tour of Arran – RunningNL

Voorbereiding

Hoewel ze het niet als een wedstrijd ziet, benadrukt Prisca dat een goede voorbereiding essentieel is voor een geslaagd buitenlands avontuur. “Om het volume aan te kunnen, is het belangrijk om  voldoende ‘time on your feet’ te hebben. Integreer zeker enkele heuveltrainingen in je loopschema, ook met stokken én doe aan krachttraining. Leg een goede basis. Ga niet meteen naar de Alpen, maar trek eerst eens een paar keer naar de Ardennen. Zo win je aan ervaring. Er is de ongeschreven regel dat elke honderd hoogtemeters tellen als een extra kilometer. Een trail van 50 km met 3000 hoogtemeters voelt als 80 km. Dat is niet niks!”

Locatie

Ook Wouter heeft als ervaringsdeskundige nog heel wat tips voor wie in het buitenland wil gaan trailen. “De belangrijkste tip: doe het gewoon! Je zal er ontzettend veel plezier aan beleven. Qua locatie zal het afhankelijk zijn van je manier van reizen en je budget. En hoewel ik gek ben op de bergen, haal ik dus ook heel veel voldoening uit een weekje in de Ardennen. Het grote voordeel van een evenement is dat je onderweg zeker bent van verzorging en hulp, mocht dat nodig zijn. Maar een evenement zorgt er ook voor dat de beschikbaarheid en prijs van een verblijf onder druk komen te staan.”

Lees ook: Hardloopavonturen uit het buitenland: Kullamannen in Zweden – RunningNL

“Het kan ook leuk zijn om zelf via Komoot of AllTrails wat routes te zoeken en tijdens je vakantie meerdere korte trails te doen in plaats van aan een lang evenement deel te nemen. Dan hou je ook meer tijd en energie over om met je familie of vrienden nog wat leuks te doen. Evenementen vinden is een kwestie van googelen op ‘locatie + trail’ of kijken waar lopers die je misschien op social media volgt hebben gelopen. Er zijn ook toffe organisaties die reizen naar evenementen aanbieden. Dan is alles voor je geregeld. Ook trainingsweken zoals in Chamonix of de Atlas kan je via verschillende aanbieders boeken. Dat is handig als je alleen gaat. Je komt dan in een gezellige groep terecht, er is een trainer die het gebied kent en je hebt geen omkijken naar je eten en verblijf.”

Wil je verder lezen? Bestel dan ons magazine of lees verder via Blendle

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?