Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Lieke Klaver sprint naar eerste individuele outdoormedaille: brons op 400 meter

De 25-jarige sprintster kwam na 50,08 over de finish. Een primeur, want ze won nog nooit eerder een individuele medaille op een outdoortoernooi.

Klaver, die liep in baan 8, finishte wel op ruime afstand van winnares Natalia Kaczmarek en nummer twee Rhasidat Adeleke. “Het ging lekker.  Ik had dit echt even nodig. Ik loop al heel lang mee met de top van de wereld.”, zei de 25-jarige na afloop voor de camera van de NOS. De Poolse favoriet Kaczmarek won met een supertijd van 48,98. De Ierse Adeleke liep in 49,07 naar de tweede plek.

Halve finale

In de halve finale noteerde Klaver met 50,57 seconden de tweede tijd. De uit Ierland afkomstige Rhasidat Adeleke (50,54) was daarin driehonderdste sneller.

Estafette

Klaver veroverde op de openingsdag van de EK een bronzen medaille op de 400 meter gemengde estafette. Na die race was ze behoorlijk teleurgesteld. “Het liep voor geen ene meter. Ik voelde even geen controle meer”, zei ze direct na afloop voor de camera’s van de NOS.

Eerste individuele medaille outdoor

Het is voor Klaver haar eerste individuele medaille op een outdoortoernooi. “Outdoor voelt als groter dan indoor. Die wil ik gewoon heel graag halen. Daar ga ik alles aan  doen”, liet ze voorafgaand het toernooi weten aan de NOS.

Bij het EK van 2022 werd ze zesde, bij de WK van 2022 vierde en de WK van 2023 zesde. Indoor pakte ze wel al twee keer een zilveren medaille. Dat was bij het EK indoor in 2023 en drie maanden geleden bij het WK indoor in Glasgow. Daarin moest ze twee keer haar meerdere erkennen in Femke Bol, die tijdens de EK in Rome niet deelnam aan de 400 meter. Zij loopt morgenavond de finale van de 400 meter horden.

ROME – Femke Bol, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Liemarvin Bonevacia in actie tijdens de 4x400m gemengde estafette op de eerste dag van de Europese kampioenschappen atletiek. ANP IRIS VAN DEN BROEK