Training

Wat is de grijze zone? En hoe blijf je ervan weg?

De grijze zone is voor iedere loper anders. Het is de zone waarin je iets sneller loopt dan je duurlooptempo, waardoor je een mix van energiesystemen aanspreekt die een optimale progressie in de weg kunnen staan en een onnodige stress op het lichaam kunnen geven op de rustige trainingsdagen. Energy Lab-coach Thijs Dekiere geeft uitleg.
In 2022 liepen, in vergelijking met een jaar eerder, bijna vier keer zo veel Nederlanders een marathon. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Strava. En uit die cijfers kwamen meer opvallende zaken naar voren. In dit artikel geven we je een overzicht. 
Of het nu is om een persoonlijk record te lopen of gewoonweg om jezelf te verbeteren: als loper wil je graag sneller worden. Er zijn verschillende trainingvormen die je daarbij helpen, zoals intervaltrainingen, fartleks of tempolopen. Maar het geheime recept om sneller te worden is wellicht door juist trager te lopen.
Iedere hardloper heeft baat bij een duurloop, of je nu traint voor een vijf kilometer of een marathon. Maar waarom is deze trainingsvorm zo belangrijk? En hoe haal je er de meeste voordelen uit?
Iedere hardloper raakt weleens buiten adem. Zeker beginners of mensen die opnieuw beginnen met hardlopen na een blessure. Maar natuurlijk ook gevorderde lopers die een pittige trainingen doen. Buiten adem raken is meestal het gevolg van een verhoogde intensiteit, waarbij je lichaam aan de hogere eisen van het lopen probeert te voldoen. Maar wat kan je doen om minder snel in ademnood te komen?
Vaak wordt gedacht dat je voornamelijk spieren opbouwt via krachttraining, maar je kan ook spieren opbouwen met het juiste hardloop- en voedingsschema.
5 kilometer is voor veel lopers een haalbare afstand. Hieronder vind je vier tips om je toptijd op de 5.000 meter te verbeteren.
Soms is het een beter om een hardlooptraining over te slaan. Als je dat doet op basis van een van deze redenen, dan hoef je jezelf niet schuldig te voelen.
Als beginnende loper krijg je ongetwijfeld te maken met een aantal hordes. In dit artikel lees je de meest voorkomende én hoe je ermee om moet gaan.
Het maakt ons echt niets uit wat andere mensen denken als we aan het hardlopen zijn. Of toch wel? Wie zijn oren en ogen goed open houdt, ziet regelmatig verdachte dingen. Alles om de vermoeidheid te verbergen en zo een goed figuur te slaan.
Hardlopen op de weg of in de natuur? Dit is waarom je vaker de natuur moet opzoeken.
Weinig tijd? Dat is geen excuus meer. Deze simpele en doeltreffende work-out kost je slechts 11 minuten.
Bij de finish stopt de tijd, maar daar begint je herstel. Met deze tips versnel je het herstelproces na een wedstrijd.
Soms zit de oplossing in eenvoudige dingen ...
Vrouwen zijn beter in staat om hun marathon te lopen op een gelijkmatig tempo, waardoor ze een kleiner verval kennen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek waarbij ruim 2 miljoen marathontijden van mannen en vrouwen werden geanalyseerd.