Training

Hardlopen zorgt dat je uit je piekermodus raakt, maar je gedachten staan nooit helemaal ‘uit’. Waar denk jij aan tijdens je duurloop? Grote kans dat je na je training al niet meer weet waar je aan dacht. Amerikaanse wetenschappers hebben toch geprobeerd te achterhalen waar hardlopers aan denken tijdens het hardlopen. Wat blijkt? Duurlopers denken vooral aan hoe zwaar het lopen is.
Bashir Abdi en Abdi Nageeye kunnen bij hun terugkeer naar de NN Marathon Rotterdam rekenen op geduchte tegenstand. De winnaars van de laatste twee edities van #demooiste krijgen op zondag 16 april onder meer te maken met drie andere toppers die net als zij de klassieke afstand al eens hebben afgelegd binnen 2 uur en 5 minuten: de Ethiopiërs Dawit Wolde, Abebe Negewo Degefa en Asmare Bazezew.
Duik de natuur in met deze tips.
Het lenteweer laat nog even op zich wachten. Sterker nog, de temperatuur daalt 's nachts zo nu en dan onder het vriespunt. Maar daarom kijken we misschien wel nog meer naar uit naar de lente. Want we zijn absoluut niet rouwig als de winter voorbij is. In dit artikel vind je zes redenen waarom dat zo is.
In ons land krijgen we regelmatig te maken met felle tegenwind tijdens onze hardlooptraining. Maar wat is zwaarder: bergop lopen of zware tegenwind trotseren?
Sta jij straks aan de start van een marathon? Laat je niet afschrikken door deze vijf hardnekkige fabels!
Ja, hardlopen moet leuk blijven. Maar meestal is het nog wat leuker als je een beetje sneller loopt. Daarom twee trainingsvarianten waarmee je snelheid kweekt. 
Hardlooptrainers adviseren vaak om rustig uit te lopen na een stevige intervaltraining. Is dat inderdaad goed voor het spierherstel? Wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel ging het voor je na.
De grijze zone is voor iedere loper anders. Het is de zone waarin je iets sneller loopt dan je duurlooptempo, waardoor je een mix van energiesystemen aanspreekt die een optimale progressie in de weg kunnen staan en een onnodige stress op het lichaam kunnen geven op de rustige trainingsdagen. Energy Lab-coach Thijs Dekiere geeft uitleg.
In 2022 liepen, in vergelijking met een jaar eerder, bijna vier keer zo veel Nederlanders een marathon. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Strava. En uit die cijfers kwamen meer opvallende zaken naar voren. In dit artikel geven we je een overzicht. 
Of het nu is om een persoonlijk record te lopen of gewoonweg om jezelf te verbeteren: als loper wil je graag sneller worden. Er zijn verschillende trainingvormen die je daarbij helpen, zoals intervaltrainingen, fartleks of tempolopen. Maar het geheime recept om sneller te worden is wellicht door juist trager te lopen.
Iedere hardloper heeft baat bij een duurloop, of je nu traint voor een vijf kilometer of een marathon. Maar waarom is deze trainingsvorm zo belangrijk? En hoe haal je er de meeste voordelen uit?
Iedere hardloper raakt weleens buiten adem. Zeker beginners of mensen die opnieuw beginnen met hardlopen na een blessure. Maar natuurlijk ook gevorderde lopers die een pittige trainingen doen. Buiten adem raken is meestal het gevolg van een verhoogde intensiteit, waarbij je lichaam aan de hogere eisen van het lopen probeert te voldoen. Maar wat kan je doen om minder snel in ademnood te komen?
Vaak wordt gedacht dat je voornamelijk spieren opbouwt via krachttraining, maar je kan ook spieren opbouwen met het juiste hardloop- en voedingsschema.
5 kilometer is voor veel lopers een haalbare afstand. Hieronder vind je vier tips om je toptijd op de 5.000 meter te verbeteren.