Training

Train efficiënt om je hardloopdoel(en) te bereiken. Wij leggen je in 4 stappen uit hoe je dat doet aan de hand van een slimme jaarplanning.
De start van een nieuw jaar en wellicht voor jou het uitgelezen moment om de daad bij het woord van goede voornemens te voegen en te beginnen met hardlopen. Lopen is de meest toegankelijke sport en toch kan lopen in het begin niet zo simpel zijn dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Met de volgende tien tips helpen we je op weg. Want geloof ons: iedereen kan hardlopen. Ook jij!
Succesvolle hardlopers (en dan hebben we het niet alleen over topsporters, maar ook over recreanten die een leven lang lopen en ook op latere leeftijd nog mooie prestaties neerzetten) zijn gewoontedieren. Ze volgen een vaste routine, maar vertonen wel flexibiliteit waar nodig door naar hun lichaam te luisteren. Het stelt hen in staat om het meeste uit hun fysieke inspanning te halen, zonder last te krijgen van blessures of overtraining. Hoewel iedereen andere gewoontes heeft, zien we de volgende vijf bij ieder succesvolle hardloper terugkomen.
Tijdens de feestdagen staan familie, vrienden en gezellig tafelen centraal. Helaas gaat dit echter ook vaak gepaard met een hogere calorie-inname en verminderde fysieke activiteit. Je komt heus niet bij als je eens wat extra eet met Kerst en Nieuw en we zijn helemaal voorstander om bewust te genieten, maar al dat eten kan je wel loom en opgeblazen doen voelen. De oplossing? In beweging blijven! Dat doe je met deze korte work-out.
Factoren op trainings- en voedingsvlak zijn uitgebreid bestudeerd, maar ook ‘circadiane voorkeuren’ kunnen een invloed hebben op je sportprestatie.
Hoewel het verleidelijk is om steeds sneller te lopen en dat tempo de hoogte in te jagen, loop je best ook geregeld wat 'trager'. Dit zijn de voordelen van langzaam hardlopen en zo doe je het.
Heb jij weinig tijd in je volle agenda met bijvoorbeeld werk en/of gezin? Dan kan het lastig zijn een gaatje voor een looptraining te vinden. Voor deze vier trainingsvormen onder het half uur is altijd tijd vrij te maken. Je voelt je daarna gegarandeerd beter en minder gestrest!
Iedereen wil een betere hardloper worden. Daarvoor bestaat geen toverformule, maar er zijn wel verschillende wegen die naar Rome leiden. Veel hardlopers, zowel ervaren als beginnende, kunnen bijvoorbeeld voordeel halen uit de verbetering van hun loopefficiëntie. Maar hoe doe je dat?
Het is geen geheim dat een goede opwarming en cooling-down belangrijk zijn, zowel op wedstrijddag als bij je wekelijkse duurloop. Maar hoe zien de ‘ideale’ opwarming en cooling-down er nu precies uit? Hieronder zetten we de voordelen ervan op een rijtje en geven we je tips en voorbeelden mee om zelf makkelijk mee aan de slag te gaan
In het novembernummer van RunningNL-magazine krijg je praktische tips om je algemeen mentaal welzijn te boosten en je mindset als hardloper te versterken. Daarvoor trokken we onder meer met jouw vragen naar prestatie- en sportpsychologe Tine Wetsels, die vertelt hoe je als hardloper omgaat met mentale uitdagingen. Een van de vragen die ze beantwoordt: hoe blijf ik mijn zenuwen de baas voor een wedstrijd of hardloopevent?
Als hardloper zal je deze periode je trainingen grotendeels in het donker moeten afwerken. Toch wordt het belang van goede zichtbaarheid nog wel eens onderschat. Daar willen we verandering in brengen. Hierbij een aantal handige tips.
Adidas heeft samen met de sportneurologen van neuro11 - een bureau gespecialiseerd in neurowetenschappen, psychologie en sportwetenschappen - een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder een groep prof- en amateuratleten in voetbal, basketbal en golf. Hierdoor kon het sportmerk vaststellen dat recreatieve sporters dezelfde hoeveelheid druk kunnen ervaren als professionele topsporters, maar minder goed uitgerust zijn om hiermee om te gaan.
Door rekening te houden met je bioritme, beleef je nog meer plezier aan je sport. Ochtendmensen genieten van de ontwakende natuur en putten er energie uit. Avondmensen maken hun hoofd leeg tijdens een hardlooptraining na hun werk. Maar is er nu een ‘ideaal’ tijdstip om te sporten?
Tijdens een marathon moet je niet alleen over een goede conditie beschikken. Ook in het hoofd moet het goed zitten. Deze tips kunnen daarbij helpen.
Wie aan duursport doet, kan er niet meer omheen: zone 2-training wint steeds meer aan populariteit. Maar wat is zone 2-training nu precies? Wat zijn de voordelen? En zijn er ook nadelen? Wij vroegen het aan trainer en bewegingswetenschapper Louis Delahaye.