Training

Rucking: de sporttrend die je veel gezondheidsvoordelen oplevert

Met rucking werk je aan je kracht, verbeter je je uithoudingsvermogen en krijg je sterkere gewrichten. Hoe integreer je deze militaire trainingsvorm in je loop- en fitnessroutine en haal je er voordeel uit?
Of je nu een absolute beginner bent of aan je 20ste loopjaar begint, de weg naar het behalen van je loopdoelen gaat vaak met ups en downs. De ene week huppel je vlot door je trainingen, terwijl je de week daarna amper vooruit te branden bent. Hoe ervaren je ook bent, sommige loopvalkuilen liggen altijd op de loer, vaak met blessures tot gevolg. Aron Verhaeghe, coach bij Energy Lab, geeft uitleg bij drie van de meest voorkomende valkuilen en deelt tips om ze in het nieuwe jaar te voorkomen.
Fartlektraining is een leuke en afwisselende manier van trainen. Bovendien heb je er als loper veel voordeel bij. Wij zetten de vijf belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.
Een succesvolle voorjaarsmarathon is het resultaat van een doordachte wintertraining. Maar wat houdt zo’n wintertraining dan precies in? In deze vier stappen start je optimaal aan jouw lentemarathon.
De start van een nieuw jaar en wellicht voor jou het uitgelezen moment om de daad bij het woord van goede voornemens te voegen en te beginnen met hardlopen. Lopen is de meest toegankelijke sport en toch kan lopen in het begin niet zo simpel zijn dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Met de volgende tien tips helpen we je op weg. Want geloof ons: iedereen kan lopen. Ook jij!
Tijdens de laatste dagen van het jaar blikken wij nog even terug op wat er in 2023 allemaal de revue passeerde. Dit eindejaarslijstje geeft je een overzicht van de 10 meest gelezen artikelen op RunningNL.
Wist je dat veelzijdig bewegen de kans op overbelasting en blessures verkleind? René Wormhoudt, conditietrainer van het Nederlands Elftal en oprichter van het Athletic Skills Model, pleit voor een andere manier van bewegen. Voor ons magazine spraken we uitgebreid met hem. "Als je weet dat veelzijdig bewegen de kans op blessures vermindert, is het interessant om jezelf de vraag te stellen: welke grondvormen van bewegen doe ik eigenlijk? En, hoe kan ik daar iets aan veranderen?”
Daag jezelf eens uit en voeg een cross toe aan je loopagenda! Tijdens de wintermaanden is het aanbod van wegwedstrijden minder groot. Daarentegen worden er veel cross-wedstrijden georganiseerd. Ruil je wegschoenen eens om voor cross- of trailschoenen en ontdek de voordelen van de cross.
De herfst maakt plaats voor winter. Hier en daar ligt al sneeuw, het is koud en de dagen worden steeds korter. Hoe kom jij die wintermaanden door? Onder een dekentje, of kies jij voor een actieve winter met de gedachte ‘winter miles for summer smiles'?
De wintertijd is weer ingegaan en de dagen worden korter, dus de kans is groter dat jij je rondje in het donker loopt de komende maanden. Met deze tips kun je veilig op pad en vergroot je jouw zichtbaarheid.
Het stormt. Het weer is slecht. En dat blijft nog even zo. Daarom ga je de komende dagen misschien op de loopband in plaats van een lekker loopje door het bos. Een loopbond saai? Nee hoor. Als je het toestel voor een korte, pittige training gebruikt merk je dat de tijd vliegt én dat je er een kwalitatief sterke training op kunt afwerken. Wij vertellen je hoe dat moet!
Het is volop herfst. Niet alleen de blaadjes vallen van de bomen, de kans dat er een regenbui valt is ook groot. Niet iedere loper is fan van hardlopen in de regen, maar met deze tips haal je het beste uit je kletsnatte training.
Als koud weer voorspeld wordt op je wedstrijddag kan het een uitdaging zijn om warm te blijven in het startvak. Daarom hebben we zes tips verzameld om te voorkomen dat je het koud krijgt en je spieren stijf worden.
Je benen tegen de muur laten rusten lijkt een makkelijke oefening en dat is het ook. Wist je al dat dit veel voordelen heeft?
Hoewel professionele sporters al langer zweren bij ijsbaden om hun herstel te bevorderen, is er verrassend genoeg nog niet al te veel wetenschappelijk bewijs rond hitte- of koudetoepassingen. Zijn ijsbaden dan eigenlijk wel goed voor (recreatieve) lopers? Kunnen ze blessures helpen voorkomen? Of kies je toch beter voor een warm bad?