Training

Tien trucjes die je lange duurloop opvrolijken

Veel lopers hebben een haat-liefdeverhouding met lange duurlopen. Soms resulteren die trainingen in een runner’s high, soms lopen ze voor geen meter. In dat laatste geval is een beetje afleiding onderweg meer dan welkom. Daarom zetten we voor jou tien trucjes op een rij waarmee je je volgende lange aangenamer maakt.
Het is nog best een uitdaging om in het vlakke Nederland aan hoogtemeters te komen. Maar met een beetje creativiteit kun je al ver komen. Viaducten, bruggen, dijken, oude vuilnisbelten, een trappenhuis in de flat om de hoek; ze kunnen je benen flink laten branden. Voor deze trainingstips heb je niet meer nodig dan je hardloopschoenen, een trainingsplek met enige stijging en in één tip een weerstandselastiek. De duur van de training bepaal je zelf: werk met een bepaalde tijd, een aantal hoogtemeters dat je wilt behalen, het aantal sets dat je wilt doen of je maximale hartslag.
Nog een paar dagen en dan is De Mooiste daar! De NN Marathon Rotterdam is de voorjaarsklassieker onder de Nederlandse marathons en zondag 16 april 2023 staat bij veel lopers al maandenlang rood omcirkeld in de agenda.
Sander Tuinhof is bezig aan een bijzondere reeks, een zogeheten runstreak. Hij loopt inmiddels al 823 dagen achter elkaar minimaal 1,6 km (1 mijl) hard. Soms zelfs midden in de nacht. “De meeste mensen verklaren me voor gek, maar ze vinden het wel tof dat ik het zolang volhoud.”
Met dit handige afvinklijstje vertrek je goed voorbereid op je lange duurloop!
Hardlopen zorgt dat je uit je piekermodus raakt, maar je gedachten staan nooit helemaal ‘uit’. Waar denk jij aan tijdens je duurloop? Grote kans dat je na je training al niet meer weet waar je aan dacht. Amerikaanse wetenschappers hebben toch geprobeerd te achterhalen waar hardlopers aan denken tijdens het hardlopen. Wat blijkt? Duurlopers denken vooral aan hoe zwaar het lopen is.
Bashir Abdi en Abdi Nageeye kunnen bij hun terugkeer naar de NN Marathon Rotterdam rekenen op geduchte tegenstand. De winnaars van de laatste twee edities van #demooiste krijgen op zondag 16 april onder meer te maken met drie andere toppers die net als zij de klassieke afstand al eens hebben afgelegd binnen 2 uur en 5 minuten: de Ethiopiërs Dawit Wolde, Abebe Negewo Degefa en Asmare Bazezew.
Duik de natuur in met deze tips.
Het lenteweer laat nog even op zich wachten. Sterker nog, de temperatuur daalt 's nachts zo nu en dan onder het vriespunt. Maar daarom kijken we misschien wel nog meer naar uit naar de lente. Want we zijn absoluut niet rouwig als de winter voorbij is. In dit artikel vind je zes redenen waarom dat zo is.
In ons land krijgen we regelmatig te maken met felle tegenwind tijdens onze hardlooptraining. Maar wat is zwaarder: bergop lopen of zware tegenwind trotseren?
Sta jij straks aan de start van een marathon? Laat je niet afschrikken door deze vijf hardnekkige fabels!
Ja, hardlopen moet leuk blijven. Maar meestal is het nog wat leuker als je een beetje sneller loopt. Daarom twee trainingsvarianten waarmee je snelheid kweekt. 
Hardlooptrainers adviseren vaak om rustig uit te lopen na een stevige intervaltraining. Is dat inderdaad goed voor het spierherstel? Wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel ging het voor je na.
De grijze zone is voor iedere loper anders. Het is de zone waarin je iets sneller loopt dan je duurlooptempo, waardoor je een mix van energiesystemen aanspreekt die een optimale progressie in de weg kunnen staan en een onnodige stress op het lichaam kunnen geven op de rustige trainingsdagen. Energy Lab-coach Thijs Dekiere geeft uitleg.
In 2022 liepen, in vergelijking met een jaar eerder, bijna vier keer zo veel Nederlanders een marathon. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Strava. En uit die cijfers kwamen meer opvallende zaken naar voren. In dit artikel geven we je een overzicht.