Loopevents nieuws

Nienke Brinkman van start in 47ste CPC Loop Den Haag

Nienke Brinkman, dé hardloopsensatie van afgelopen jaar, gaat van start in de 47e editie van de NN CPC Loop Den Haag. De Nederlandse recordhoudster op de marathon kiest op zondag 12 maart bij de populaire voorjaarsklassieker voor de halve marathon. Dat past in haar voorbereiding op de marathon van Boston, in april.
Op een unieke manier meer te weten komen over Nederlandse steden? Doe dan eens mee met een Urban Walk! Op zondag 5 maart wordt de eerste Urban Walk van het jaar georganiseerd in Haarlem. Dit is een wandeltocht van ongeveer 12 of ongeveer 20 km waarbij je langs allerlei iconische gebouwen wandelt. De routes worden niet alleen gekenmerkt door de unieke locaties, maar ook door de stempelposten met versnaperingen, muzikale acts en een audiotour waarmee je meer te weten komt over de stad.
De Poolse Dominika Stelmach uit Polen heeft een bijzonder wereldrecord in handen. Tijdens de Spartanion, een race voor ultralopers in Israel, zette ze het wereldrecord 12 uur hardlopen op 152 kilometer en 633 meter. De race wordt gelopen in Yarkon Park, Tel Aviv.
Ook in 2023 keert de Urban Walk Series weer terug. Dit jaar staan er zes goed verzorgde stadswandelingen op de agenda. Voor de wandelingen in Haarlem, Den Haag en Groningen kan er nu al ingeschreven worden.
Het superduo ‘Abdi & Abdi’ is herenigd voor de 42ste NN Marathon Rotterdam. De komst van de Belg Bashir Abdi, in 2021 winnaar met een Europees record, was al bekend. Nu kondigt de organisatie ook de komst aan van boezemvriend Abdi Nageeye, dit jaar op de Coolsingel de snelste in een Nederlands record. Op zondag 16 april 2023 gaan de twee publiekslievelingen voor de derde keer onbevangen de strijd met elkaar aan.
De laatste marathon van Utrecht vond plaats in 2019, maar in het voorjaar van 2023 staat het evenement opnieuw op de kalender. De Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park, met verschillende afstanden voor alle type lopers en leeftijden, vindt plaats op zondag 21 mei 2023. De inschrijving is inmiddels geopend.
Er zijn drie manieren waarop recreatieve lopers aan een startbewijs raken. Wij zetten ze voor je op een rijtje!
Nederland is een mooi hardloopland, maar buiten ons vlakke landje is nog veel meer te beleven. In deze rubriek delen we daarom de hardloopavonturen van lopers op bijzondere plekken. In de vierde aflevering vertelt Giel Mertens (30) uit Barcelona over de Montserrat Trail Run (met 1500 hoogtemeters). “Ik rende als een Hollander die berg af.”
Het was winters koud afgelopen weekend, maar daar lieten vele hardlopers zich niet door weerhouden. De 12.000 deelnemers aan de uitverkochte DSW Bruggenloop Rotterdam en de 2500 lopers bij de KLM Urban Trail in Eindhoven konden wel van het weer genieten, vooral van de warmte bij de finish. Een kort verslag van beide hardloopevenementen.
Een marathon lopen in een Nationaal Park? Onze zuiderburen organiseren in het voorjaar een bijzonder evenement. Op zaterdag 4 en zondag 5 maart 2023 vindt De Keytrade Bank Nationaal Park Marathon Maasmechelen plaats. Tijdens dit avontuur zie je de mooiste plekken van het enige Nationaal Park dat België heeft, Nationaal Park Hoge Kempen. 
De Scheveningen Light Walk vindt zaterdag 10 december plaats! Bij deze gezellige avondwandeling kijk je onderweg je ogen uit bij de diverse acts. Je leest hier wat je allemaal kan verwachten.
De DSW Bruggenloop gaat zondag 11 december van start met zo'n 12.000 deelnemers. De traditionele hardloopwedstrijd over 15 kilometer, die geldt als afsluiter van de jaarlijkse hardloopkalender, is inmiddels alweer enige tijd uitverkocht.
Bashir Abdi keert met grootse plannen terug naar de NN Marathon Rotterdam. De Belgische toploper heeft de ambitie om op zondag 16 april 2023 het Europese record, dat hij vorig jaar op de Coolsingel met 2.03.36 op zijn naam zette, verder aan te scherpen. Abdi is ervan overtuigd dat zijn favoriete marathon hem vanwege ‘het snelle parcours, het uitbundige publiek en de voortreffelijke organisatie’ de beste mogelijkheden biedt.
Nederland is een mooi hardloopland, maar buiten ons vlakke landje is nog veel meer te beleven. In deze rubriek delen we daarom de hardloopavonturen van lopers op bijzondere plekken. In de derde aflevering vertelt Iris de Ruiter (21) uit Hellendoorn over de halve marathon van Spitsbergen, de noordelijkste marathon ter wereld. “Gelukkig bleven de rendieren tijdens de race netjes aan de kant van de weg.”