Verhalen

De Ethiopiër Tamirat Tola heeft de olympische marathon van Parijs gewonnen. Hij kwam in een loodzware marathon na 2 uur, 6 minuten en 26 seconden over de streep. De Nederlander Abdi Nageeye, die op de Spelen van Tokio zilver won, stapte aan het einde van de marathon uit de race.
Sifan Hassan heeft vrijdagavond een bronzen medaille veroverd op de 10.000 meter. Het is haar tweede medaille tijdens de Olympische Spelen van Parijs, eerder won ze al brons op de 5.0000 meter.
In aanloop naar de Spelen legden vijf Nederlandse atleten 10 vragen voor. Vandaag deel 4: Abdi Nageeye. Nageeye is nationaal recordhouder op de marathon en won tijdens de Olympische Spelen van Tokio zilver op dit onderdeel. In Parijs gaat hij voor een nieuwe medaille. "Ik kijk niet te ver vooruit."
De olympische marathon belooft een spannend en spectaculair sluitstuk van de Spelen in Parijs te worden. Op zaterdagochtend 10 augustus strijden de mannen voor de medailles en op zondagochtend 11 augustus is het de beurt aan ’s werelds beste marathonloopsters. Wij belichten de highlights van het parcours waar de toppers zullen strijden om de felbegeerde medailles.
Het moest dé dag worden in de carrière van Femke Bol. Maar het lukte haar niet om donderdagavond in Parijs olympisch kampioen te worden op de 400 meter horden. Sydney McLaughlin-Levrone liep in een wereldrecord naar haar tweede olympische titel op dit onderdeel.
Abdi Nageeye (35) en Gerard Nijboer (68) zijn de enige twee Nederlandse atleten met een zilveren olympische marathonmedaille. In de aanloop naar de olympische marathon van Parijs praten zij over hun ervaringen en verwachtingen. Over trainen in Kenia, een omgesmolten medaille, bijzondere voedingsgewoonten, vuile trucjes tijdens de race én de tranen van tv-coryfee Mart Smeets.
In aanloop naar de Spelen legden vijf Nederlandse atleten 10 vragen voor. Vandaag deel 3: Diane van Es (25). Van Es is nationaal recordhoudster op de 10 kilometer op de weg (30.29) en won bij de EK in Rome zilver. De geboren Rotterdamse staat in Parijs aan de start op de 10.000 meter. Het worden haar tweede Olympische Spelen, in 2021 finishte ze in Tokio als zestiende op de 5.000 meter. "Ik kan goed in een tunnel leven."
De olympische marathon in Parijs vindt plaats op 10 en 11 augustus. De races zouden op het loodzware parcours met 436 hoogtemeters (!) best eens verrassende ontknopingen kunnen krijgen, want sinds de eerste editie in 1896 staat de olympische marathon garant voor heel veel bijzondere verhalen. Wij verzamelden de leukste anekdotes.
In aanloop naar de Spelen legden vijf Nederlandse atleten 10 vragen voor. Vandaag deel 2: Khalid Choukoud (37). De marathonloper liep in Valencia 2023 een dik persoonlijk record (2:07:37). Nadat hij tijdens de marathon van Amsterdam in 2023 de kwalificatie net misliep, kwalificeerde hij zich hiermee ruimschoots voor zijn tweede olympische marathon.
Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen krijgen ‘gewone’ lopers de kans om een marathon te lopen. En dat op dezelfde dag en op hetzelfde parcours als de toppers. 350 Belgen en 200 Nederlanders werden uitgeloot uit meer dan 750.000 kandidaten van over de hele wereld. RunningNL sprak met drie gelukkige lopers in volle voorbereiding op de Marathon Pour Tous en polste naar hun verwachtingen.
In aanloop naar de Spelen legden vijf Nederlandse atleten 10 vragen voor. Vandaag deel 1: Maureen Koster (32). Koster staat in Parijs aan de start op de 5.000 meter. Het worden haar tweede Olympische Spelen, nadat ze in Rio de Janeiro in 2016 de 1500 meter liep. Daar werd ze achtste in haar serie, wat niet voldoende was om de finale te bereiken. "Een finaleplek op de 5.000 meter? Dat zou voor mij een ultieme prestatie zijn."
Het hoge woord is eruit: Sifan Hassan bereidt zich voor op een uiterst ambitieus Olympisch programma in Parijs. De regerend Olympisch kampioene op de 5.000 en 10.000 meter neemt in Parijs deel aan de vijf en de tien kilometer én aan de marathon, zo deelde zij woensdag mee in een online persmoment. “Ik hou nu eenmaal van uitdagingen!”
De Badwater 135 Ultramarathon vindt ieder jaar in juli plaats in de Verenigde Staten onder extreme temperaturen. De race staat daarom bekend 'The World's Toughest Foot Race'. 
In ons zomernummer nemen we je traditioneel mee naar bijzondere loopbestemmingen die ons lopershart sneller laten kloppen. Dit jaar lieten we ons inspireren door ‘Epic Runs of the World’ van Lonely Planet. Klaar om je loopgrenzen te verleggen en van de ene verbazing in de andere te vallen? Paspoort op zak, loopschoenen aan en ready for boarding!
In aanwezigheid van de president van de Republiek Kenia, dr. William Samoei Ruto, werd zaterdag 13 juli in Kaptagat de Kelvin Kiptum Foundation officieel gelanceerd. Kiptum, wereldrecordhouder op de marathon, overleed in februari bij een auto-ongeluk. Daarbij kwam ook zijn coach Gervais Hakizimana om het leven.